Een land in een paar zinnen beschrijven, houdt altijd een risico in. Je vervalt snel in clichés. Maar dat Japan een land van contrasten is, daar is geen woord van gelogen.
Er stond dit weekend eens geen museum op de planning. Ik las wel Mr Wilder & Me van Jonathan Coe uit. Toen ik het opensloeg, had ik geen idee dat het over Hollywood-regisseur Billy Wilder ging. Sommige schrijvers koop je sowieso, ongeacht het thema, en Jonathan Coe is daar een van. Na het lezen van de korte inhoud bekeek ik eerst twee trailers van de film Fedora en dat bleek een goed idee te zijn, want die scènes kwamen ook in het boek voor.
Zondag, museumdag. Zo lijkt het wel. Deze keer reden we met de trein naar Luik. In La Boverie (het gebouw en de roserie gaven me het gevoel in Parijs te zijn) loopt The American Dream Factory, een tentoonstelling over Andy Warhol. Per decennium toonde de expo de belangrijkste werken van Warhol. Een dikke pluim trouwens voor deze opzet. Bij ieder jaartal kreeg je een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen op het wereldtoneel, waardoor je zijn werken ook beter kon duiden.
Het was een fijn weerzien met Roy Lichtenstein in Beaux-Arts Mons (BAM). Ondanks de overzichtstentoonstelling acht jaar geleden in Tate Modern, zagen we heel wat werken die we nog niet kenden. “Visions multiples” toont de evolutie van zijn oeuvre vanaf de jaren ’50.
Zaterdag stond Mechelen op de planning. We wilden graag de kunstwerken van Sergio de Beukelaer in het Cultuurcentrum zien. Met een combiticket bezochten we ook het Hof Van Busleyden, een renaissancestadspaleis, dat veel aandacht heeft voor de Bourgondische geschiedenis. Ik was vooral onder de indruk van de ingenieuze wisselwerking tussen de kunstwerken en de moderne architectuur …
Naast de spontane ontmoetingen met familie, vrienden en kennissen, restaurantbezoeken en reizen, miste ik in 2020 vooral cultuur. Ik zag vorig jaar wel een prachtige tentoonstelling van Edward Hopper, was aangenaam verrast door Kris Martin en was onder de indruk van het GUM, maar dat was het dan ook. Daarom plaatsten we in 2021 al enkele tentoonstellingen/musea op de planning, zodat we onze broodnodige dosis energie en schoonheid binnenkrijgen. Dat kan een expo zijn, maar evengoed een film, boek of muziek.
Door de lockdown in maart viel de officiële opening van het nieuwe wetenschapsmuseum GUM in het water. Uiteindelijk werd beslist om het museum begin oktober te openen. Ik was heel benieuwd omdat het museum achter onze hoek ligt, pal in de Plantentuin. Deze zomer werd mijn nieuwsgierigheid nog meer geprikkeld toen …
Als prille twintiger was het mijn droom om Zweeds te spreken/te lezen/te begrijpen. Ik vind het een melodieuze en elegante taal. Maar het is er nooit van gekomen. Geef toe, Zweeds kun je maar in één land spreken, dus waarom zou ik er tijd in investeren? Heel ver raak je er niet mee. Maar de serie …
2017 was een pover leesjaar. Ik las ‘maar’ 23 boeken, een groot verschil met de 48 exemplaren vorig jaar en de 54 boeken in 2015. Maar daar zijn verschillende redenen voor.
Nog op zoek naar enkele boeiende podcasts voor aan het zwembad of tijdens een lange wandeltocht in de bergen? Dit zijn mijn ontdekkingen van de voorbije weken.
(Ik ga ervan uit dat je S-town al beluisterd hebt. Indien niet, als de wiedeweerga downloaden)
1. 99% invisible: Heb ik leren kennen tijdens de conferentie 'Amplify your story' in Amsterdam. De podcasts duren meestal een half uur en snijden altijd een boeiend onderwerp aan, vaak over sport, wetenschap, architectuur of een combinatie. Weet je wat de link is tussen de populariteit van skateboarden en de typische niervormige zwembaden? Dat hoor je in The Pool and the stream. Ook boeiend is Repackaging the Pill of Negative Space: Logo Design with Michael Bierut.
Ik was op zoek naar een artikelenreeks die ik ooit voor De Tijd schreef, ergens in het begin van mijn loopbaan. Zoeken in GoPress bracht geen soelaas, want ik herinnerde me wel het concept maar niet de bedrijven die ik toen interviewde.
Een mistig landschap, een prachtig gebouw en een kunstcollectie om u tegen te zeggen, maakten de uitstap naar Museum Voorlinden in Wassenaar meer dan de moeite waard.
Sinds ik op de site van Goodreads mijn gelezen boeken bijhoud, lees ik ook veel meer. GoodreadsChallenge motiveert me nu al enkele jaren om niet alleen tijdens de zomervakantie maar ook tijdens het jaar te lezen.
De voorbije jaren schreef ik op mijn FB-pagina 'Vijftiende van de maand' regelmatig over restaurants die ik bezocht en maakte vaak een fotoverslag. Ik fotografeer nog altijd graag mijn eten maar dan alleen als snapshot om de zonen te tonen wat we aten of als herinnering om zelf eens te maken.
Het is boeiend om te zien hoe je gebruik van sociale media evolueert. Iets meer dan zeven jaar geleden startte ik met Twitter, Facebook en Instagram volgden kort daarop.
Ah, het nieuwe schooljaar. Beginnen met een schone lei. Nieuwe stiften, maagdelijke schriften en (minder) bekende gezichten. Het besef dat alles mogelijk is.